Op 18 april 2017 heeft de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) het nieuwe model voor de (ver)huur van woonruimte gepubliceerd. Wij hebben alle feiten even voor u op een rijtje gezet:
In het ROZ-model kan de verhuurder kiezen voor één bepaalde doelgroep waaraan de woning verhuurd gaat worden. Bijvoorbeeld: studenten, jongeren, ouderen, gehandicapten, grote gezinnen en promovendi.
Als de verhuurder voor één doelgroep kiest en tevens aan de overige voorwaarden voldoet, kan deze de huurovereenkomst opzeggen (met een beroep op dringend eigen gebruik) zodra de huurder niet langer tot de doelgroep behoort.
In het nieuwe ROZ-model staan meer mogelijkheden rondom de aanpak van overlast. Zo kan expliciet worden aangegeven dat onderverhuur via bijvoorbeeld AirBnB niet is toegestaan. Tevens kan worden bepaald dat er geen hennepteelt is toegestaan en dat de huurder verplicht is om ervoor te zorgen dat er geen overlast door dieren wordt veroorzaakt.
Per 1 juli 2016 zijn de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur van woonruimte reeds verruimd door de inwerkingtreding van de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015. In het ROZ model staan vier opties die hier bij aansluiten.
De eerste twee opties geven de huurder huurbescherming. Daarnaast wordt, afhankelijk van de keuze van de optie, bepaald wat de vereisten zijn voor het opzeggen van de huurovereenkomst.
In het nieuwe ROZ-model zijn een aantal specifieke boetebepalingen opgenomen. De ROZ heeft de boetebedragen opengelaten zodat deze door de verhuurder kunnen worden ingevuld op basis van feitelijke situaties. In de handleiding noemt ROZ voorbeeldbedragen die redelijk worden geacht.
Op deze manier probeert de ROZ de huurovereenkomst meer in lijn te brengen met de Europese Richtlijnen over oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten.
De reacties zijn zeer positief. Volgens een aantal juristen speelt het nieuwe model goed in op de ontwikkelingen en de mogelijkheden die de nieuwe wetgeving biedt. Het is een flexibel en transparant model en het wordt gezien als een verbetering ten opzichte van het vorige model. Kritiek is er nauwelijks: deze bestaat voornamelijk uit suggesties van bepalingen die mogelijk ook in het model opgenomen hadden kunnen worden.
Geconcludeerd mag worden dat het actualiseren van het model voor de (ver)huur van woonruimte een goede zet is geweest.
Bron: BinnenlandBestuur.nl
Uiteraard is een huurovereenkomst maatwerk. De Bloois Vastgoed kan u hier mee verder helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Terug naar overzicht