De resultaten van het Landelijke Monitor Studentenhuisvestiging 2019 zijn bekend. Hiermee wordt bevestigd dat de druk op studentenhuisvesting de komende jaren zal aanhouden. Deze stijging heeft vooral te maken met de toestroom van internationale studenten die wetenschappelijk onderwijs volgt (+16%).
Het grootste deel van de internationale studenten volgt een studie aan de universiteit. Dit maakt dat er in de komende acht jaar volgens de prognose van het Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2019, 46.000 studenten meer aan de universiteit zullen studeren én dus huisvesting zoeken. Dit is een totale groei van 1% studenten. Dit versterkt het tekort aan woningen. Er zal dus in sommige steden budget vrijgemaakt moeten worden om meer huisvesting te creëren.
De prognose is dat de komende acht jaar het aantal uitwonende studenten met vier procent zal toenemen. Het aantal Nederlandse studenten die uitwonend zijn, zal gaan dalen met 12.600. Terwijl het aantal internationale diplomastudenten zal stijgen met 27.500. De woningnood zal dus blijven bestaan onder uitwonende studenten. Door de stijging van het aantal internationale diplomastudenten ontstaat er ook meer vraag naar acute huisvesting. Zij hebben immers een woning nodig zodra hun studie begint. De piekmaanden voor huisvesting zijn dan ook augustus, september, oktober en november.
Nu er meer cijfers bekend zijn en er een prognose is gesteld voor de komende acht jaar, is het duidelijk dat er actie nodig is. Er zullen meer studentenwoningen moeten komen om aan de toestroom van internationale diplomastudenten te kunnen voldoen. Onderwijsinstellingen, gemeente en huisvesters zullen hier een belangrijke rol in gaan spelen. Onderwijsinstellingen zullen betere prognoses moeten geven over wanneer en hoeveel internationale studenten ze verwachten. Ook zullen gemeenten en huisvesters nieuwbouw en verbouw mogelijk moeten maken.
Terug naar overzicht